Skip to main content

Paul en Linda op reis door Albanië

Gepubliceerd: 15 maart 2024

‘Jullie zijn gek geworden!, Hoe komen jullie daarbij?, Daar word je opgelicht, ga toch gewoon naar Turkije, Wie heeft jullie zoiets ingefluisterd / aangeboden? Het is daar levensgevaarlijk, Albanië, waar ligt dat? Zijn jullie levensmoe? Daar ga je 30 jaar terug in de tijd, dan bleef ik nog liever thuis, daar zijn zakkenrollers’ en nog veel meer varianten hierop hoorden wij voorafgaand aan onze reis, echter… niks van waar, integendeel!

Hilbrand, met jouw keuze van hotels en, in samenspraak met ons, de routeplanning, hebben wij een zeer aparte en geweldige vakantie genoten. Hotel Mondial in Tirana is een heel erg mooi hotel, en heeft een perfecte ligging, het personeel is klantvriendelijk en zeer professioneel. Ook volgden wij jouw advies op om daar te dineren, en dit was van zeer grote klasse. Het zwembad en dakterras waren mooi én zeer welkom vanwege de hoge temperaturen. In Tirana zie je echter geen zon, hier rijden echt veel te veel Mercedessen en andere vervuilers rond, de zon kan er niet meer doorheen komen. Dit hebben we gemerkt toen we met de kabelbaan de bergen omhoog gingen, toen zagen we weer zon. Voor de rest is Tirana een leuke binnenkomer om te wennen aan het plaatselijke verkeer, en voor ons was 2 dagen voldoende.

Tiktrak

Berat
Hierna Hotel Osumi in Berat; wat een spontane en hartelijke ontvangst bij de receptie, dan voel je jezelf gelijk welkom. Een heel erg charmant hotel, leuk ingedeeld, en perfecte ligging, kamers ook prima in orde. Om dit hotel niet te kort te doen kunnen wij zeggen dat ook hier het diner van zeer goede kwaliteit is, verder heb je dan vanaf je tafeltje op het dakterras een perfect zicht op het mooie Berat. Berat is een heel erg leuke en mooie stad met heel veel oudheid.

Vlora, hotel Garden, waarom we deze in onze reis hebben opgenomen is mij nog steeds een raadsel, echter… vanwege de zeer hoge temperaturen kwam dit wel heel erg goed uit. Hier hebben we onze rust genomen en, terwijl wij geen zonaanbidders zijn, hebben we op het strand onder een parasol gelegen, was dat even lekker.

Ezel

Sarande, Hotel Sarande. O nee, dacht ik toen we in Sarande aankwamen, hopelijk hebben we hier niet het hotel. Het ene hotel stond tegen het volgende aangeplakt en dit zover als je kon kijken. Ze stonden rijen dik omhoog tegen de bergen aangeplakt, honderden hotels… Gelukkig zat ons hotel er de eerste kilometers niet bij, en dat bleef zo voortduren totdat het einde van de stad in zicht kwam, alweer zo’n geweldige keuze qua ligging kwam het daar in zicht. Wat een geweldige mooie voortuin met struiken en bomen, deze sprong er zo uit, en dit was ook de plek om te ontbijten, perfect. Helaas hadden we hier een kamer aan de achterkant, en gezien het feit dat we daar 4 overnachtingen hadden, vroegen we of we een kamer met zeezicht konden krijgen. Dit bleek echter niet mogelijk. Een half uur na onze vraag werd er op de deur geklopt, en kwam onze vertaalster (dochter van de eigenaar, en manusje van alles) ons vertellen dat het toch gelukt was om van kamer te ruilen. Kregen we op verdieping 3 een hoekkamer met geweldig uitzicht over de stad,- en zee, Sarande kon niet meer stuk hierna. We hebben hier ook nog 1 dag Korfoe aangedaan, wat een leuk uitstapje was dit!

Gjirokaster

Gjirokaster, Hotel Kalemi, alweer zo’n pareltje en een geweldige ligging, op verdieping 1 is een balkon waarop je een geweldig mooi uitzicht over de stad hebt. Vriendelijke uitbaters en kamers ‘in stijl’, wat kun je jezelf nog meer wensen, niks dus! Verder een leuke en mooie stad, waarbij een bezoek aan het huis van (wijlen) dictator Enver Hoxha niet ontbrak, wat je ook van deze persoon mag vinden…

Korça, Bujtina (Guesthouse) Leon, wat een bescheiden en gastvrije en perfectionistische uitbater is dit, ook de ligging alweer perfect. Verder vonden wij dit een relaxte en leuke stad, zonder toeristische allures, gewoon leuk en prettig. Ook weer een traditioneel ingericht huis en kamers, perfect dus alweer. En een beter ontbijt dan hier krijg je nergens in Albanië, en daar is niks aan af te dingen, tjongejonge wat een tafel vol streekproducten wordt je hier voorgeschoteld. Twee middagen hebben we de lunch overgeslagen, want deze zat al inbegrepen in het ontbijt, heerlijk. Bij het afscheid nemen hebben we de uitbater hartelijk bedankt met de woorden ‘Hier heeft men het lekkerste ontbijt van heel Albanië’, en we gaven hem een goede tip. Omdat hij hiervan zichtbaar zeer ontroerd werd, bleef het bij dit afscheid en vervolgden wij onze reis.

Tenslotte Elbasan, hotel Guri, was wel even zoeken. En alweer een schot in de roos qua ligging, gastvrijheid en accommodatie, perfect gewoon, en… hier kon je van de vloer eten (bij wijze van spreken), een kamer en de doucheruimte als balzalen zo groot. En ook deze plaats voldeed aan onze verwachtingen: de gedwongen middagpauze op de kamer nabij de airco was inbegrepen en maakte onze vakantie relaxter dan van te voren gepland of verwacht.

Elbasan

Dan nog de terugreis langs het meer van Ohrid: o, wat was het daar mooi, hier zouden wij eigenlijk nog 1 dagje aan vast hebben moeten plakken, maar weet alles maar eens van te voren! En dan is het weer tijd om de huurauto bij het vliegveld in te leveren, nog een maal door de chaos van Tirana heenrijden en op de laatste rotonde een stukje asfalt zien te bemachtigen!

Samengevat: beste Hilbrand, door jouw keuzes van hotels en de ligging hiervan, door het niveau van de service en de klantvriendelijkheid was de vakantie al voor ruim 70 % geslaagd. Daarnaast de routes en het land zelf nog eens 20 % erbij, blijft voor de reiziger nog 10 % over. Niet zo heel moeilijk om deze naar believen in te vullen en gewoon te genieten of te rusten, en je vakantie is onvergetelijk. Dit kunnen we nu gerust zo stellen, en alle mensen die ons voorafgaand aan deze reis ‘gerustgesteld’ hebben met bovenstaande intro, kunnen wij nu tegenspreken. Niks van alles waar; ga gerust naar Albanië, in dit land word je (nog) niet overspoeld door toeristen. Als de slogan ‘reizen op maat’ ergens op van toepassing is, dan is het wel deze keuze die we bij jou gemaakt hebben, door deze reis te boeken. Het was goed en precies op maat. Daarvoor nogmaals dank!

Paul en Linda (ook foto’s)