Albanië is een relatief onbekende vakantiebestemming in Europa. Er leeft ook nog steeds een aantal vooroordelen over dit land. Toch weten duizenden vakantiegangers intussen de weg naar dit boeiende land te vinden. De hier en daar nog gebrekkige infrastructuur zorgt ervoor dat u relatief veel reistijd kwijt bent, maar een aantrekkelijk bijverschijnsel is dat de gebieden buiten de steden in onze ogen nog onbedorven en traditioneel zijn.
Op deze pagina leest u algemene informatie over Albanië.

Taal
Het Albanees is voor Nederlanders een ondoorgrondelijke en moeilijke taal. Het Albanees vormt een eigen taalgroep, maar heeft veel woorden uit het Turks, de Slavische talen, het Italiaans en het Roemeens. Veel Albanezen, vooral jongeren, spreken hun talen uitstekend, maar een gesprek kan soms ook wel een probleem zijn. Albanezen spreken vaak ook uitstekend Italiaans.

Geldzaken
De munteenheid van Albanië is de Lek, in wisselkantoren ook wel weergegeven als ALL. Kijk hier voor de dagkoers. Overal in het land zijn inmiddels internationale geldautomaten. Buiten de grote steden kan het vinden van een geldautomaat nog wel eens meer moeite kosten. Betalen in euro kan niet overal.

Visum, douane en veiligheid
Een visum is voor burgers van de EU niet meer nodig als u naar Albanië gaat. Ook Albanezen hebben geen visum meer nodig voor de Europese Unie. Wat betreft de import- en exportregels gelden de bekende voorschriften. Op de luchthaven wordt grondig maar vriendelijk gecontroleerd. Neem nooit een koffer voor een onbekende mee naar of uit Albanië.  Neem geen risico met drugs.

Prijzen
Geïmporteerde Italiaanse merkkleding is ook in Albanië prijzig, maar een gemiddelde vakantie kan nog relatief voordelig worden doorgebracht. Tenzij u meer dan € 100 per nacht in Tirana uitgeeft, komt u afhankelijk van uw budget tussen € 20 en € 50,00 zakgeld per dag behoorlijk uit de voeten. Voor € 15,00 kunt u uitstekend eten en heeft u er nog een drankje bij. Toegangsprijzen voor musea of kaartjes voor concerten zijn voor onze begrippen onwaarschijnlijk laag – de toegang tot het museum voor moderne kunst in Tirana bijvoorbeeld kost 200 Lek (€ 1,60).

Afbeelding 040Eten en drinken
Voor de liefhebbers van de Balkankeuken is er Suvlaki en Qoftë. Vis is heerlijk in Albanië en ook de (Grieks-georiënteerde) salade is niet te versmaden. Voor de liefhebbers is er lams-,  schapen- en geitenvlees. Vegetariërs komen op verzoek in het algemeen goed uit de voeten. Sommige Albanese wijn is uitstekend, maar u kunt het -zoals overal!- ook wel eens minder goed treffen.

Godsdienst
Albanië is ongeveer 70% islamitisch, 20% orthodox en 10% katholiek. Het verbod op religie dat in de jaren zestig werd afgekondigd heeft geleid tot een groot aantal gemengde gezinnen. In het algemeen leven de verschillende religies vreedzaam naast elkaar.

Zwemwater
Omdat met name in het binnenland de kwaliteit van het zwemwater hier en daar twijfelachtig is, is voorzichtigheid geboden. De kwaliteit van het zeewater aan de zuidelijke kust is beter dan aan de noordelijke.

AdemaVia foto 5 Pagina 0.1.6 Ferry op het Meer van Komani, Noord-AlbaniëBergwandelen en -beklimmen
Omdat er onder het communisme geen grootschalig toerisme was, is de infrastructuur weinig ontwikkeld.  Met name in de ruigere gebieden in het noorden en noordoosten kunt u niet zonder gids de bergen in. Verdwalen is heel gemakkelijk en traumahelikopters zijn er niet. Vertrouwen op het bereik van uw mobiele telefoon is een hachelijke onderneming. Informeer achterblijvers (bijv. in een hotel) altijd dat u een tocht gaat maken en waar uw heen gaat.

Kaarten
Boekhandel Adrion in Tirana (Skanderbegplein of op de luchthaven, ook na de paspoortcontrole) heeft inmiddels een interessant aanbod van toeristische gidsen en kaarten.

Verkeer en transport
Was particulier autobezit tot in het begin van de jaren negentig een onbekend begrip in Albanië, vandaag de dag lijkt het wel of iedere Albanees een auto heeft. Tirana is overdag dan ook een grote heksenketel, waarbij u voor oversteken regelmatig heldhaftig gedrag moet tonen. De infrastructuur in het binnenland laat hier en daar nog te wensen over. Er zijn regelmatig zeer slechte stukken die voor een personenauto of camper onbegaanbaar zijn en absoluut een fourwheeldrive vragen; andere stukken zijn opgeknapt en hier en daar liggen al uitstekende stukken snelweg. Autorijden vraagt een grote vorm van alertheid en in het donker rijden kunt u maar zoveel mogelijk vermijden. U kunt worden verrast door langzame weggebruikers, plotselinge overstekers of kuilen en gaten.

Openbaar vervoer is een voor de liefhebbers zeer aantrekkelijke vorm van transport in Albanië. Dat gebeurt vooral met autobussen (voordelig) en minibussen (‘furgon’, iets duurder). Er bestaan uitstekende verbindingen tussen de verschillende steden. Dienstregelingen zijn schaars, dus u moet zich op de dag voor vertrek goed informeren over plaats en tijd van vertrek. Ook Albanezen, zo leert de ervaring, weten niet altijd precies of, waar en hoe laat een bus vertrekt.

Meer informatie?
Heeft u  de informatie die u zoekt over Albanië op deze pagina niet gevonden, ga dan bovenin naar Contact en maak gebruik van het contactformulier. We doen ons best om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

terug naar boven >

naar Home >