Skip to main content

Over Albanië

Albanië is een relatief onbekende vakantiebestemming in Europa. Toch weten duizenden vakantiegangers inmiddels jaarlijks de weg naar dit boeiende land te vinden. De hier en daar nog matig ontwikkelde infrastructuur zorgt ervoor dat u relatief veel reistijd kwijt bent, maar een aantrekkelijk bijverschijnsel is dat de gebieden buiten de steden in onze ogen nog onbedorven en traditioneel zijn.

Op deze pagina leest u algemene informatie over Albanië.

Alcohol

Alcoholische dranken zijn vrij verkrijgbaar in Albanië. Rakì is de nationale sterke drank, vergelijkbaar met onze jonge jenever. Bij iedere denkbare gelegenheid wordt het glas geheven en roept men Gëzuar! (Proost!). Let er wel op dat men uw glas vaak ongemerkt bijvult…
Autorijden na het gebruik van alcohol is streng verboden in Albanië.

All-inclusive accommodaties

Omdat eten en drinken in Albanië nog steeds erg voordelig zijn, is de all-inclusive accommodatie nog niet erg wijd verspreid. Maar ze zijn er al wel en wij kennen ze!
Lees verder >

Armoede

Albanië is (economisch gezien) een arm land en dat is op vele plaatsen nog steeds goed zichtbaar. Bedelaars zijn hier en daar zichtbaar aanwezig in het straatbeeld. Gelukkig doet een groot aantal hulporganisaties goed werk in het land, maar die kunnen de structurele problemen van armoede en werkloosheid uiteraard niet oplossen.

Baby

Zoals in veel landen zijn baby’s en kinderen heilig en dat geldt ook voor Albanië. Ouders met kinderen worden dan ook met zorg omringd en alle middelen zijn aanwezig. Ook reizen met een klein kind vormt geen enkel probleem in Albanië.

Bellen

Albanië heeft een voortreffelijke afdekking van de mobiele telefonie. Vodafone is de grootste aanbieder, gevolgd door AlbTelekom. Sommige Nederlandse aanbieders, zoals Vodafone, hebben een voordeelbundel. Zoek dit echter goed uit bij uw provider, om hoge kosten voor data en bellen te voorkomen. Soms kan het voordelig zijn om een lokale kaart aan te schaffen.

Beperkingen

Voor mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld rolstoelers, is de bestrating in Albanië nog niet overal ideaal, al zijn er in de afgelopen jaren vorderingen gemaakt. Hoe dan ook kan men spreken van een onberekenbare situatie waarin regelmatig problemen overwonnen moeten worden.

Bergwandelen en -beklimmen

Omdat er onder het communisme geen grootschalig toerisme was, is de infrastructuur nog steeds weinig ontwikkeld. Met name in de ruigere gebieden in het noorden en noordoosten kunt u niet zonder gids de bergen in. Vertrouwen op het bereik van uw mobiele telefoon is een hachelijke onderneming. Informeer achterblijvers (bijv. in een hotel) altijd dat u een tocht gaat maken en wat uw bestemming is. Het gebruik maken van een gids, zeker als u niet beschikt over heel veel ervaring, is ten zeerste aan te raden.

Beste reisperiode

De beste reisperiode in Albanië is de periode mei – september.
Lees verder >

Bezienswaardigheden

Albanië kent een grote hoeveelheid bezienswaardigheden, zoals de bruisende hoofdstad Tirana.
Lees verder >

Cultuur

Albanië heeft een rijke culturele traditie met zang, dans en beeldende kunst. Voor iedere bezoeker is er wel iets te beleven op cultureel gebied.

Drinkwater

Wees voorzichtig met het drinken van kraanwater. Beter is gebruik te maken van mineraalwater.
Neem voor de zekerheid een middel mee tegen diarree.

Drugs

Albanië voert een Zero-Tolerance beleid met betrekking tot drugs. Op het bezit er van staan zware straffen. Neem dus geen enkel risico.

Eten en drinken

Voor de liefhebbers van de Balkankeuken is er Suvlaki en Qoftë. Vis is heerlijk in Albanië en ook de (Grieks-georiënteerde) salade is niet te versmaden. Voor de liefhebbers is er lams-, schapen- en geitenvlees. Vegetariërs komen op verzoek in het algemeen goed uit de voeten. Bent u vegetariër, zeg dan: ‘Jam vegjetarian’. Men zal dan zoveel mogelijk rekening met u houden.
Sommige Albanese wijn, vooral de rode voor zover wij weten, is uitstekend, maar u kunt het -zoals overal!- ook wel eens minder goed treffen.

Fietsen

Albanië is een fantastisch land voor fietstochten!
Lees verder >

Geldzaken

De munteenheid van Albanië is de Lek, in wisselkantoren ook wel weergegeven als ALL. Kijk hier voor de dagkoers. Overal in het land zijn inmiddels internationale geldautomaten (Bancomat of ATM). Buiten de grote steden kan het vinden van een geldautomaat nog wel eens meer moeite kosten. Betalen in euro kan niet overal. Geldautomaten geven zelden nog euro’s in Albanië; de enige uitzondering zover wij weten is de Raiffeissenbank, maar dat geldt zeker niet voor alle automaten.

Gevaar

Ook in Albanië is de georganiseerde misdaad actief. Maar de westerse toerist heeft niets te vrezen.
Lees verder >

Godsdienst

Albanië is ongeveer 70% islam, 20% orthodox en 10% katholiek. Het Bektashisme is een kleine islamitische denominatie en is in Albanië redelijk verspreid. Het verbod op religie dat in de jaren zestig werd afgekondigd heeft geleid tot een groot aantal gemengde gezinnen. In het algemeen leven de verschillende religies vreedzaam naast elkaar.

Inentingen

Hoewel het op zich niet strikt noodzakelijk is, kan het een veilig gevoel geven zich tevoren te laten inenten tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Rabies komt voor in Albanië; bij beten dient u voor behandeling direct naar een arts te gaan en om een tetanusinjectie te vragen.

Internet

Hoewel niet overal even snel beschikken de meeste accommodaties in Albanië inmiddels over uitstekende internetverbindingen. Veelal kunt u gebruik maken van gratis WiFi.

Kaarten en gidsen

Boekhandel Adrion in Tirana (Skanderbegplein of op de luchthaven, ook na de paspoortcontrole) heeft inmiddels een interessant aanbod van toeristische gidsen en kaarten.

Kleding

Hoewel vooral de dames veelal zeer verzorgd gekleed gaan heerst in Albanië een tamelijk informele kledingcultuur. Maar ook daar gaat men enigszins gekleed naar een concert of voorstelling. Moslima’s ziet men regelmatig in traditionele kleding, veelal een bewuste keuze.

Reisliteratuur Albanië

In 2019 heeft uitgeverij Gottmer in de bekende Dominicusreeks een volledig herziene reisgids Albanië gepubliceerd. Auteur Yvonne van Osch heeft haar werk grondig gedaan en afstand genomen van de gebruikelijke clichés over het land. Haar boek leest soepel en is hier en daar ook vermakelijk zonder de draak met land en inwoners te steken.

Voor degenen die zich wat diepgaander willen verdiepen in Albanië is er de uitstekende Engelstalige gids Albania  in de reeks van Bradt. Klein nadeel is dat de in deze gids opgenomen stadsplattegronden her en der kleine fouten bevatten.
Deze boeken zijn te koop bij de betere reisboekhandels, zowel in de winkel als ook online.

Muggen

Vooral aan de kust bij Divjakë hebben de muggen het voor het zeggen. Daar staat echter moois tegenover: prachtige natuur en vooral strand. Deet doet wonderen!

Naturisme

Nog niet zeer gebruikelijk in Albanië, al zijn er in het zuiden wel stranden te vinden waar men zonder anderen te choqueren naakt kan recreëren.

Prijzen

Geïmporteerde Italiaanse merkkleding is ook in Albanië prijzig, maar een gemiddelde vakantie kan nog relatief voordelig worden doorgebracht. Tenzij u meer dan € 100 per nacht in Tirana uitgeeft, komt u afhankelijk van uw budget tussen € 20 en € 50,00 zakgeld per dag behoorlijk uit de voeten. Voor € 15,00 kunt u uitstekend eten en heeft u er nog een drankje bij. Toegangsprijzen voor musea of kaartjes voor concerten zijn voor onze begrippen onwaarschijnlijk laag – de toegang tot het museum voor moderne kunst in Tirana bijvoorbeeld kost 200 Lek (€ 1,60).

Reisdocumenten

Voor Albanië heeft u een geldig paspoort of ID nodig.
Lees verder >

Stekkers

In Albanië gebruikt men de zelfde stekkertypes als in Nederland en België.

Taal

Het Albanees is voor Nederlanders een ondoorgrondelijke en moeilijke taal. Het Albanees vormt een eigen taalgroep, maar heeft veel woorden uit het Turks, de Slavische talen, het Italiaans en het Roemeens. Veel Albanezen, vooral jongeren, spreken hun talen uitstekend. Albanezen spreken vaak ook behoorlijk Italiaans.

Verkeer en transport

Was particulier autobezit tot in het begin van de jaren negentig een onbekend begrip in Albanië, vandaag de dag lijkt het wel of iedere Albanees een auto heeft. Tirana is overdag dan ook een grote heksenketel, waarbij u voor oversteken regelmatig heldhaftig gedrag moet tonen. De infrastructuur in het binnenland laat hier en daar nog te wensen over. Er zijn regelmatig zeer slechte stukken die voor een personenauto of camper onbegaanbaar zijn en absoluut een 4X4 vragen; andere stukken zijn opgeknapt en hier en daar liggen al uitstekende stukken snelweg. Autorijden vraagt een grote vorm van alertheid en in het donker rijden kunt u maar zoveel mogelijk vermijden. U kunt worden verrast door langzame weggebruikers, plotselinge overstekers of kuilen en gaten.

Openbaar vervoer is een voor de liefhebbers zeer aantrekkelijke vorm van transport in Albanië. Dat gebeurt vooral met autobussen (voordelig) en minibussen (‘furgon’, iets duurder). Er bestaan uitstekende verbindingen tussen de verschillende steden. Dienstregelingen zijn schaars, dus u moet zich tevoren goed informeren over plaats en tijd van vertrek. Ook Albanezen, zo leert de ervaring, weten niet altijd precies of, waar en hoe laat een bus vertrekt. Check and double check is dan het devies.

Visum, douane en veiligheid

Een visum is voor burgers van de EU niet nodig als u naar Albanië gaat. Ook Albanezen hebben geen visum meer nodig voor de Europese Unie. Wat betreft de import- en exportregels gelden de bekende voorschriften. Op de luchthaven wordt grondig maar vriendelijk gecontroleerd. Neem nooit een koffer voor een onbekende mee naar of uit Albanië. Neem geen risico met drugs.

Vrouwen

Albanië is veilig voor (alleenreizende) vrouwen. Zij worden in het algemeen met hoffelijkheid bejegend.

Weer

Het weer in Albanië heeft een Balkan-mediterraan karakter.
Lees verder >

Wildkamperen

Wildkamperen is toegestaan in Albanië, maar het is wel aan te raden de eigenaar, voor zover traceerbaar, om toestemming te vragen. Vaak krijgt men dan alle hulp en ondersteuning.

Ziekte

Treft u een ziekte tijdens uw vakantie, dan kunt u het beste naar het Amerikaanse Ziekenhuis (‘Spitali Amerikan’) in Tirana gaan. Iedere Albanees kent het en wijst u de weg. 

Zwemmen

Omdat met name in het binnenland de kwaliteit van het zwemwater hier en daar twijfelachtig is, is voorzichtigheid geboden. De kwaliteit van het zeewater aan de zuidelijke kust is beter dan aan de noordelijke.

Zwangerschap

Als zwangere wordt u in Albanië als een vorstin behandeld!

Meer informatie?

Heeft u de informatie die u zoekt over Albanië op deze pagina niet gevonden, stuur dan een e-mail aan contact [at] albaniereizenopmaat.nl of bellen met +31 (0)6 2184 3943. We doen ons best om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Heeft u de informatie die u zoekt over Albanië op deze pagina niet gevonden? Stuur dan een e-mail of bel ons.